Russian (CIS)English (United Kingdom)Lithuanian

Grybas KORDYCEPSAS

         cordyceps_sinensis    cordyceps_campanotus_     

Grybas Kordycepsas ( Cordyceps sinensis) priskiriamas aukštesniesiems grybams - aukšliagrybiams (Ascomycetes). Šis grybas auga Tibeto aukštumose, Syčiuanio, Junajaus, Činghajaus ir kitose, esančiose maždaug 4 tūkst. metrų virš jūros lygio, Kinijos provincijoje. Šiltuoju metų laiku i tam tikros rūšies drugelio (hepialide) lervą patekus Kordycepso sporai,

    Rytuose nuo amžių Kordycepsas buvo laikomas pačiu vertingiau­siu iš visų Žemės augalų. Imperatoriai ir jų artimieji ypač vertino Kordicepsą. Kinijoje kordicepsą vadina „Dievo dovana", „stebuklinguoju talismanu", nes nė vienas augalas neturi tiek gydomosios galios.

    Kordycepsas veikia kaip stiprus antioksidatorius, nes jo sudėtyje yra beta karotino (provitamino A), vitaminų E ir C, mineralų — seleno ir cinko, ubichinono (koenzimo Q10), imuno-moduliuojamųjų polisacharidų bei kitų medžiagų. Kordycepsui veikiant epifizę, išsiskiria didelis kiekis melatonino, turinčio universalaus antioksidatoriaus, slopinančio navikų augimą, savybių. Kordycepso sudė­tyje yra 77 mikro- ir makroelementų, daugiau kaip 80 rūšių fermentų, nepakeičiamųjų aminorūgščių, nesočiųjų riebalų rūgščių ir t.t. Tačiau vitaminų bei mineralų kiekiai nėra dideli. Todėl šie maisto papildai negali sukelti perdozavimo simptomų. Tačiau svarbiausias visiems šiems preparatams yra sinergizmo principas, kuriuo naudojamasi juos gaminant. Sinergizmu vadinama tai, kuomet kelių preparato sudėtinių dalių bendras veikimas viršija kiekvieno jų veikimą atskirai. Taip parenkant veiksmingą preparato sudedamųjų dalių santykį, pasiekiamas potencijuotas veikimas. Be to, nebūna nepageidaujamo toksinio poveikio, vadinasi, preparatas yra saugus jį vartojantiems.

    Amerikos farmakologai iš Kordycepso išskyrė unikalias veikiąsias substancijas (kordicepiną kordicepso rūgštį, adenoziną, adeniną ir kt.) ir nustatė, kad jos stipriai veikia imuninę sistemą. Nors aukštesniuo­siuose grybuose yra daugybė įvairių medžiagų, tačiau svarbiausias jų veiksmingumo pagrindas yra polisacharidai. Nustatyta, kad biologinis Kordycepso veiksmingumas susietas su unikaliu jame esančių poli­sacharidų kompleksu. Eksperimento metu padidinus polisacharidų koncentraciją, buvo pasiekta galimybė padidinti imunoreguliavimo bei antioksidacinį poveikius 10-15 kartų. Visa tai ir nulemia skystų Kordycepso preparatų, kuriuose šiuo­laikinių technologijų dėka polisacharidų koncentracija pasiekia unikalų lygį, terapinį veiksmingumą.

    Kordycepsas - vienintelis augalas žemėje, kuris, be specifinio nuo vėžio apsaugančio ir jo progresavimą stabdančio poveikio, pasižymi ir antimetastaziniu poveikiu. Reikia pastebėti, jog grybų polisacharidų sukeliamas imuninio reaktyvumo padidėjimas nulemia ir sisteminį citoprotekcinį efektyvumą. Tai ir sudaro skirtumą tarp grybų terapijos ir kitų imuninės terapijos rūšių.

    Kordycepsas didina organizmo atsparumą įvairiems vidaus ir išo­rės veiksniams, apsaugo jį nuo radiacijos, per kelias minutes atnaujina pažeistą energinį lauką.

    Kordycepso preparatai taip pat pasižymi ir antialerginiu poveikiu. Vartojant šiuos preparatus, buvo pastebėtas ir stiprus toksinų šalinimo poveikis. Iš organizmo yra pašalinamos visos toksinės medžiagos, t.y. žarnyno nuodai, vaistų junginiai, radionuklidai, sunkiųjų metalų druskos.

    Kordycepsas yra natūralus antibiotikas ir slopina pneumokokų, stafilokokų, streptokokų bei daugelio kitų mikrobų dauginimąsi. Šis grybas taip pat veikia ir įvairius virusus, tarp jų ir adenovirusus, gripo, hepatito, herpio (pūslelinės), atipinės pneumonijos virusus. Kordycep­so preparatų, kaip vienos iš kompleksinio gydymo sudedamųjų dalių, skiriama infekuotiems ŽIV ir sergantiems AIDS. Kordycepsas veikia pirmuonis (chlamidįjas, ureaplazmą, trichomonas ir kt), helmintus (kirmėles) ir grybelius.

    Pastebėta, kad Kordycepsas veiksmingai gydo kraujagyslių ligas. Jis reguliuoja kraujagyslių praeinamumą, jų senelės tampa elastingesnės, sumažėja jų užsikimšimo pavojus. Buvo pastebėta, jog kordicepsas atnaujina kepenų ląsteles - hepatocitus ir kitų organų ląsteles, taip pat normalizuoja odos, nosiaryklės bei kvėpavimų takų mikroflorą. Kor­dycepso preparatai normalizuoja inkstų funkciją, reguliuoja medžiagų apykaitą, ypač lipidų.

    Labai svarbu vartoti Kordycepso produktų siekiant, kad ūminiai uždegimai nevirstų lėtinėmis ligomis. 

    Kordycepso preparatai atnaujina ir sureguliuoja visas organizmo bei jo sistemų funkcijas, taip pat paskatina savireguliacijos mechanizmus.

   Kordycepso preparatai plačiai vartojami kaip profilaktikos bei sveikatinimo priemonė. Preparatų vartojimas kartu su tradiciniais medi­kamentais labai padidina tradicinio gydymo veiksmingumą ir sumažina jo galimą nepageidaujamą šalutinį poveikį